Бази даних реляційні (SQL) та нереляційні (NoSQL)

При виборі СУБД та проектуванні бази даних однією з основних проблем є вірний вибір між структурами даних, з якими оперує додаток. Тобто вирішується. яка модель даних краще визначає предметну область. 

Якщо дані добре структуровані, а ця структура мало змінюється у часі, то для таких додатків чудово підходить реляційна модель даних, отже потрібно обирати одну з РСУБД.

В інших випадках, коли дані задачі зовсім не  структуровані (або слабо структуровані), а також якщоі структура даних часто та нерегулярно змінюється, то для таких завдань краще підходять нереляційні моделі, а саме документні, ключ-значення, графові і потрібно обирати відповідну СУБД NoSQL.

Під час виборів СУБД іншим важливим чинником  є можливість масштабувати інформаціійну систему. Велика кількість сучасних програм – це Веб-застосування, для яких кількість користувачів та запитів на обробку даних може бути дуже великою та нерівномірною у часі. У такій ситуації СУБД, які допускають лише вертикальне масштабування, стають непридатними для використання, а розробнику слід шукати такі СУБД, які забезпечать ефективне горизонтальне масштабування.

Як SQL, так і NoSQL СУБД мають високу продуктивність, але є ряд ключових відмінностей, які ми розглянемо в цьому курсі..