Антикризове управління (менеджмент) - це ланцюжок дій спрямованих на подолання і запобігання кризі. У цих двох поняттях повністю розкрита суть даних заходів: подолання вже діючого кризи і своєчасне запобігання наступаючого краху.

Антикризове управління направлено на де активацію несприятливих для бізнесу та підприємства явищ. У хід йде повномасштабне використання можливостей актуального менеджменту: розробка і впровадження в організацію програм стратегічного характеру, що дозволять ліквідувати поточні труднощі.

 Антикризовий менеджмент - це екстремальне управління установою в умовах невизначеності і ризику, яке допоможе зберегти або закріпити конкурентоспроможний стан підприємства. Тому  на успішних підприємствах, антикризовий менеджмент використовується  постійно, незалежно від стану справ.

Метою викладання навчальної дисципліни  «Антикризового управління на транспорті» є надання студентам знань методологічних основ для    визначення сутності, місця, ролі, основних видів кризових явищ та стадій розвитку кризи підприємства у транспортній галузі.