Автори курсу: доцент кафедри  "Управління логістичними системами і проектами", к.т.н. Андрієвська Віра Олександрівна 

Рецензент: зав. кафедрою "Управління логістичними системами і проектами", д. е. н., професор Лапкіна Інна Олександрівна

звортній зв'язок

andri-vera@ukr.net - Віра Олександрівна


Дистанційний курс "Бізнес процеси управління проєктами" розроблено відповідно до робочої програми дисципліни "БПУП", складеної на кафедрі "Управління логістичними системами і проектами".

Анотація. Управління бізнес-процесами є одним з ключових чинників успіху будь-якого проєкту та підприємства в цілому. Реалізація проєктів на підприємстві вимагає постійного контролю і актуалізації бізнес-процесів. Сьогодні процесний підхід в проєктному менеджменті відноситься не лише до базових підходів, разом з системним, проєктним, ситуаційним і функціональним, але є одним з найпрогресивніших методів організації управління. Використання процесного підходу в управлінні припускає виділення і формалізацію бізнес-процесів при реалізації проєктів на підприємстві.

Предметом курсу дисципліни «Бізнес-процеси управління проєктами» є ознайомлення з системою принципів, методів й інструментів бізнес-процесів в управлінні проєктами та підприємством, шляхом їх моделювання, впровадження, аналізу й удосконалення.

Передумови для вивчення дисципліни: набутті здобувачами вищої освіти попередніх знань з дисциплін, що викладаються на першому рівні вищої освіти бакалавр.

Метою навчальної дисципліни «Бізнес-процеси управління проєктами» є формування у здобувачів вищої освіти системи певних спеціальних знань та навичок в управління бізнес-процесами на основі оволодіння змістом головних термінів теорії процесного підходу в управлінні проєктами та підприємством, набуття навичок формулювання, моделювання та документованого опису бізнес-процесів, застосування методик їх вимірювання, оцінки та регламентування в умовах конкретних виробничих ситуацій.

Завданнями, що мають бути вирішеними у процесі викладання дисципліни, є засвоєння здобувачами: основних понять, термінів процедури проектування та побудови процесних моделей управління діяльністю підприємства та його окремими складовими – проєктною, виробничою, торгово-комерційною, фінансовою, управління персоналом, виробничими ресурсами та інфраструктурою, управління документацією та управління процедурами безперервного покращення стану бізнес-процесів.

Знати:

-     сценарний, процесний, проектний та системний підхід у методології управління проєктами;

-     інтеграцію процесів управління проєктами;

-     процеси управління проектом та процеси життєвого циклу проекту;

-     управління процесами: ініціації та планування, вартості та часом, виконання, моніторингу та контролю, завершення проєкту;

-     концепцію процесного управління організацією;

-     сучасні методології моделювання бізнес-процесів.

Вміти:

-     описувати бізнес-процеси в проектах та організаціях;

-     моделювати бізнес-процеси організації;

-     ефективно управляти процесами у проєктах;

-     обирати напрямки усунення проблем;

-     впроваджувати корегуючі та попереджуючі дії;

-     планувати діяльність з покращення бізнес-процесів;

-     здійснювати процеси моніторинг та контроль проєктів;

-     здійснювати процеси аналізу та контролю якості проєкту.

У результаті вивчення освітнього компоненту здобувачі вищої освіти оволодіють такими компетентностями:

Інтегральна: Здатність розв’язувати складні задачі та проблеми у сфері менеджменту або у процесі навчання, що передбачає проведення досліджень та/або здійснення інновацій та характеризується невизначеністю умов і вимог.

Загальні компетентності:

ЗК3. Навички використання інформаційних та комунікаційних технологій.

ЗК6. Здатність генерувати нові ідеї (креативність).

ЗК7. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу.

Спеціальні компетентності:

СК1. Здатність обирати та використовувати концепції, методи та інструментарій менеджменту, в тому числі у відповідності до визначених цілей та міжнародних стандартів.

СК5. Здатність створювати та організовувати ефективні комунікації в процесі управління.

СК7. Здатність розробляти проєкти, управляти ними, виявляти ініціативу та підприємливість.

СК11. Здатність впровадження проєктно-орієнтованого управління організацією шляхом застосування механізмів проєктного менеджменту задля досягнення цілей сталого розвитку.

Програмні результати навчання:

ПРН1. Критично осмислювати, вибирати та використовувати необхідний науковий, методичний і аналітичний інструментарій для управління в непередбачуваних умовах.

ПРН4. Обґрунтовувати та управляти проєктами, генерувати підприємницькі ідеї.

ПРН6. Мати навички прийняття, обґрунтування та забезпечення реалізації управлінських рішень в непередбачуваних умовах, враховуючи вимоги чинного законодавства, етичні міркування та соціальну відповідальність.

ПРН7. Організовувати та здійснювати ефективні комунікації всередині колективу, з представниками різних професійних груп та в міжнародному контексті.

ПРН8. Застосовувати спеціалізоване програмне забезпечення та інформаційні системи для вирішення задач управління організацією.

ПРН13. Вміти планувати і здійснювати інформаційне, методичне, матеріальне, фінансове та кадрове забезпечення організації (підрозділу).

ПРН15. Виконувати дослідження проєктів, програм та портфелей проєктів з використанням сучасного інструментарію теорії та практики управління проєктами, в тому числі в транспортній галузі.

Академічна доброчесність: викладання дисципліни «Теорія та інструменти сучасного менеджменту» ґрунтується на засадах академічної доброчесності, якими мають керуватися учасники освітнього процесу під час навчання, викладання та провадження наукової діяльності з метою забезпечення довіри до результатів навчання та/або наукових досягнень.

Питання академічної доброчесності регулюються Кодексом академічної доброчесності Одеського національного морського університету, що створює систему взаємовідносин здобувачів освіти, науково-педагогічних працівників і допоміжного персоналу, яка поєднує освітній процес і науково-методичну роботу, обмін знаннями, впровадження інновацій, культуру і інтелектуальний розвиток усіх членів спільноти.