Анотація.

        «Психогенетика» – наука, що знаходиться на перетині генетики та диференціальної психології.

 Передумови для вивчення дисципліни: психофізіологія, загальна психологія,  вікова фізіологія та валеологія, вікова психологія, диференціальна та клінічна психологія, педагогічна психологія, соціальна психологія, психодіагностика, психологія стресу.

 

Предмет курсу «Психогенетика»:  

Психогенетика вирішує як теоретичні, і практичні завдання. У теоретичному плані її предметом є вивчення ролі спадкових та середовищних факторів у міжіндивідуальній варіативності психологічних та психофізіологічних ознак.

У практичній сфері психогенетика вирішує такі завдання психології, як аналіз факторів, що формують індивідуальні особливості особистості з метою індивідуалізації навчання, профвідбору, профілактики та корекції.

 

Метою навчальної дисципліни  є: вивчення ролі спадковості та мінливості у реалізації психологічних та психофізіологічних ознак у нормі та при патології.

 

Завданнями дисципліни «Психогенетика» мають бути вирішеними у процесі викладання дисципліни, є набуття здобувачами компетентностей за освітньо-професійною програмою «Практична психологія морегосподарсько галузі» (для обов’язкових і вибіркових дисциплін):

-розкрити структуру сучасної психогенетики, її основних розділів, категорій, методології та методи, виклад основного змісту дослідницької та практичної діяльності психолога в рамках психогенетики, забезпечити їх грамотну інтерпретацію;

- познайомити студента з дослідженнями зарубіжних та вітчизняних шкіл генетичної психофізіології, генетики поведінки та експериментальною психогенетикою;

-показати перспективні напрями досліджень, соціальну значимість та відповідальність молекулярно-генетичних досліджень психологічних характеристик.

           

              Інтегральна компетентність. Здатність вирішувати складні завдання і проблеми у процесі навчання та професійної діяльності у галузі психології, що передбачає проведення досліджень та/або здійснення інновацій і характеризується комплексністю та невизначеністю умов і вимог.

Загальні компетентності (ЗК):

ЗК1. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях.

ЗК4. Уміння виявляти, ставити та вирішувати проблеми.

ЗК6. Здатність діяти на основі етичних міркувань (мотивів).

ЗК7. Здатність діяти соціально відповідально та свідомо.

            Спеціальні (фахові) компетентності (ФК):

СК1. Здатність здійснювати теоретичний, методологічний та емпіричний аналіз актуальних проблем психологічної науки та/або практики.

СК3. Здатність обирати і застосувати валідні та надійні методи наукового дослідження та/або доказові методики і техніки практичної діяльності.

СК9. Здатність дотримуватися у фаховій діяльності норм професійної етики та керуватися загальнолюдськими цінностями.

    

   Згідно з вимогами освітньо-професійної програми здобувачі мають сформувати такі соціальні навички (Softskills):

- навички міжособистісної взаємодії;

- здатність бути критичним і самокритичним;

- здатність приймати обґрунтовані рішення.

 

        У результаті вивчення дисципліни здобувачі повинні здобути:

         знання:

- предмет, цілі, завдання та методи психогенетики;

- історію появи психогенетики як науки, основні етапи її розвитку;

- місце психогенетики у системі наук про людину та у системі психологічних наук;

- роль психогенетики у системі загальної психологічної та клінічної оцінки;

- специфіку організації психогенетичного дослідження у різних вікових та соціальних групах;

- вимоги до психодіагностичних методик, що використовуються в психогенетичних дослідженнях;

       вміння:

- аналізувати сфери застосування вивчених закономірностей у практичній діяльності психолога - вміти правильно оцінити психодіагностичну ситуацію та намітити стратегію дослідження;

- вміти вибрати необхідний метод чи комплекс методів, провести дослідження, оцінити результати та дати висновок;

- вміти провести психометричні процедури з перевірки відповідності використовуваних методик тим вимогам, що їх пред'являються під час планування експерименту рамках психогенетичного підходу;

- оволодіти навіками аналізу даних, одержаних різними методами генетики поведінки.

 

          Вивчення дисципліни передбачає здобуття таких програмних результатів навчання (ПРН), які відповідають програмним результатам за освітньо-професійною (освітньо-науковою) програмою:

ПР2. Вміти організовувати та проводити психологічне дослідження із застосуванням валідних та надійних методів.

ПР3. Узагальнювати емпіричні дані та формулювати теоретичні висновки.

Пр4. Робити психологічний прогноз щодо розвитку особистості, груп, організацій.

ПР9. Вирішувати етичні дилеми з опорою на норми закону, етичні принципи та загальнолюдські цінності.

ПР10. Здійснювати аналітичний пошук відповідної до сформульованої проблеми наукової інформації та оцінювати її за критеріями адекватності.

 

 

 

 

          Академічна доброчесність: викладання дисципліни «Психогенетика» ґрунтується на засадах академічної доброчесності, якими мають керуватися учасники освітнього процесу під час навчання, викладання та провадження наукової діяльності з метою забезпечення довіри до результатів навчання та/або наукових досягнень.

        Питання академічної доброчесності регулюються Кодексом академічної доброчесності Одеського національного морського університету, що створює систему взаємовідносин здобувачів освіти, науково-педагогічних працівників і допоміжного персоналу, яка поєднує освітній процес і науково-методичну роботу, обмін знаннями, впровадження інновацій, культуру і інтелектуальний розвиток усіх членів спільноти.